lördag 1 september 2007

Valfrihet för vem?

I Borås vill den oheliga alliansen införa kundval. Man vill att de äldre ska få chans att välja själv vem som ska vårda och ta hand om dom. Tanken är fin när man vägrar att inse hur det har fungerat i praktiken. I Nacka finns det runt 50 hemtjänstföretag. På flera av dom finns inga kollektivavtal. Man utnyttjar de äldre genom att fakturera för mer tid än man varit där. Tämk er själva. Om en vårdtagare, eller kund som borgarna vill kalla dom, ska få hjälp i 30 minuter så är det inte ovanligt att personalen går efter 15 minuter. Varför gör dom det? Är det för att de hatar den de går till?
Nej!

Det är en konsekvens av företagens vinstintresse. Företagen vill gå med vinst och inte plus minus noll! Den såkallade valfriheten är endast valfrihet för alla de företag ifall de väljer att maximera sin vinst genom att inte sköta sitt uppdrag eller att göra en liten vinst genom att sköta sitt uppdrag.

Vi får inte sätta pengarna före människan. Vi måste inse att det inte är något sätt att utveckla samhället utana snarare ett sätt att förstöra välfärdssamhället.

Det är genom ett gemensamt ansvar som vi kan förbätra samhället. Inte genom att konkurrensutsätta de äldre!

1 kommentar:

Anonym sa...

Företag i ett monetärt system kommer aldrig att ha en vårdtagare som prio ett. vinst är viktigare än tjänsten och nyttan dom kunde ha gjort för samhället. enda lösningen är en förändring av samhället i stort, till ett bättre, rättvisare och hållbarare system. som tur är så finns det eldsjälar som kämpar för det. /Zaelon
http://www.thezeitgeistmovement.se/orientation