onsdag 23 maj 2007

Vinstintresse?

I Borås pratar man om friskolor som ett bra inslag i kommunen. Man hävdar att man bör konkurrensutsätta den kommunala skolan. Grundtanken med konkurrens är väl att den bör ske på lika villkor men så är icke fallet. I Norrby kommundel finns det en friskola och den gynnas mer än den kommunala skolan gör. Den kommunala skolan har problem med att elevantalet miskar för då minskar även pengarna i deras budget men det är inte det stora problemet. Problemet är att friskolan suger ut pengar från den kommunala skolan utan att någon hänsyn tas till hur det övriga behovet i kommundelen ser ut. För att få en fungerande kommundel måste det finnas resurser till de som behöver det mest och det är den kommunala skolan som behöver resurser!

Till min fasa lästa jag även i DN hur Bure Equitys, ett riskkapitalbolag, köpt Proteam Sweden Utbildning och Förlag. Nu äger de flera skolor i koncernen. Vad jag vet är ett riskkapitalbolag till för att göra pengar och endast pengar. Vad är det som styr dom? Är det hur viktigt det är med utbildning eller hur stor avkastningen blir?
Jag tippar på det senare...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kan det tänkas vara så att för att en skola ska gå bra och generera en vinst så behöver det erbjuda bra utbildningsmöjligheter.
Varför tror du att kommunen nödvändigtvis har en god utbildning som mål med att bedriva skolverksamhet...

Kamp för ett bättre samhälle sa...

En kommunal skola kan ha flera mål men huvudmålet är alltid att så många som möjligt ska få en bra och gedigen utbildning. I Norrby har vi en skolgrupp där det pratas om vad vi ska göra för att förbättra skolorna i kommundelen. Det stora hos hos är integrationen och hur ska vi lyckas så att fler elever når målen. Jag har pratat med flera lärare och elevassistenter som säger att det är ett problem att friskolan tar resurser från dom. Alla är bekymmrade över att det blir mindre resurser för varje år. Trots detta så lyckas skolorna i kommundelen bra med tanke på hur små resurser dom får. Problemet med en friskola så behöver det inte erbjudas en bättre utbildning för att generera vinst. Allt för ofta räcker det att ha ett bra rykte bland ungdommar.

Anonym sa...

Varför väljer eleverna/föräldrarna friskolor?
Varför tappar kommunernas skolor elever till friskolor om de är så bra?
Friskolor får bara resurser per elev som valt dem sk skolpeng.
Det är alltså de elever/föräldrar som väljer en friskola som bestämmer vart resurserna skall gå.

Camilla sa...

Hur går det med nystarten?

Anonym sa...

Intressant blogg... :)